Wednesday, 11 September 2013

RESEPI KUIH TALAM PANDAN 2

Assalamualaikum

hari ni nak share lagi 1 resepi kuih talam pandan. resepi ni cuma guna tepung gandum. sebelum ni salin kat buku resepi tp xingt ambik kat blog mane. saye buat talam ni separuh adunan dari resepi yg asal. kalau sebelum ni saya ade kongsikan resepi talam menggunakan baki adunan kuih bakar, tapi kali ni lain skit sbb adunan ni mmg sy bancuh khas utk kuih talam ni. Saje rajinkan diri untuk buat kuih talam khas utk suami bekpes pagi ni. Harap2 dia sukalah... insyaAllah

resepinye adelah spt dibawah... lepas ni bleh la saye cuba lagi:)

 BAHAGIAN BAWAH
1 1/4 cwn tepung gandum
3/4 cwn gula
1 1/2 cwn santan cair
1/2 cwn air pandan
sedikit pewarna hijau

LAPISAN ATAS
1 1/4 cwn santan pekat
1/2 cwn tepung gandum
sedikit garam


caranye same je mcm buat kuih talam yg lain. kukus adunan yg bawah dahulu selama 15minit atau sehingga permukaan atasnye agak kering kemudian masukan bancuhan bahagian atas dan saye kukus lagi selama lebih kurang 1jam. Jangan lupa tapis adunan sebelum dikukus untuk mendapatkan adunan yang cantik dan xberketul2. tutup pengukus tu saye alas dengan kain supaya air xmenitik diatas kuih. kukus dgn api yang sederhana


Jangan lupa carikan sedikit permukaan bahagian bawah yg berwarna hijau sebelum tuangkan adunan yg berwarna putih, ini supaya kuih tadi bercantum dengan baik 
dah siap carik... jadi bleh tuangkan adunan atas yg berwarna putih...


gambar utk adunan yg dah siap xambik lagi... jadi saye akan update lagi gambar dgn adunan yg dah siap nnti. skrg tgh tggu kuih masak lps tu boleh hidang utk suami tersayang dgn kuih talam pandan utk bekpes pagi ni:)

No comments:

Post a Comment