Assalamualaikum dan salam sejahtera.....
Kali ni nak share resepi kuih talam tepung gandum yg saya olah sendiri. Sebelum ni saya ada berkongsi resepi kuih bakar pandan. Kebetulan waktu saya buat kuih bakar pandan ada lebihan bancuhan adunan untuk kuih bakar tu, saya simpan ingatkan nak bakar utk hari esknye.... tapi nnti sape nak mkn kalau sy buat kuih bakar lagi.. takut incik abang saya jemu plak sarapan kuih bakar. Disebabkan takut nnti die jemu nak mkn kuih bakar je jadi saya olahkan jadi kuih talam.
Bahagian lapisan hijau ni asalnye adalah lebihan daripada adunan kuih bakar pandan. Lebihan tu sy simpan dlm fridge. Kemudian saya kukus dalam pengukus lebih kurang 30min. Penutup pengukus tu saya bungkus dgn kain supaya air xminitik atas kuih. Cantik juga adunan kuih bakar ni bila dikukus. Kemudian lapisan atasnya yg berwarna putih saya gunakan 1cawan tepung gandum+1sudu makan tepung jagung dan 2cawan santan pekat berserta sedikit garam. Bancuh kesemua bahan2 tersebut kemudian carik2kan sedikit bahagian yg berwarna hijau tadi dgn garfu dan tuangkan adunan yg berwarna putih tadi. dan saya kukus semula selama 40min. Dan inilah hasilnya :)... bolehlah buat bekpes utk incik abang saye.
Rasa kuih ni sedap, manis pada lapisan hijau dan masin dibahagian adunan yg berwarna putih. Bagi saya seimbang rasenye sbb ade manis dan masinnye. Bahagian hijau cantik bila dikukus xlembik dan xkeras sgt... sederhana je kekerasannye. Tp bahagian putih pada sy xterlalu lembik tp dari kekemasan agak kurang skit. Boleh dipotong dan lembut je dimakan. mgkin lps ni saya nak cuba guna tepung beras pula utk bahagian lapisan atas. Waktu nak potong kuih ni agar cantik bentuknya jgn lupa oleskan sedikit marjerin pada permukaan pisau kita agar kuih ni xmelekat waktu nak potong.
Anak2 pun suka... Tapi anak no 2 saye suka makan bahagian lapisan hijau je.. yg putih semua ditinggalkan... sbb yg hijau manis yg putih tu masin...
JOM SINGGAH KE FB PAGE KAMI :) COKLAT QASEH :)
No comments:
Post a Comment